Skip to main content

Radar

A 'Radar' sorozatunkban olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek esetén erős a gyanú, hogy sötét mintázatokat alkalmaznak (nyilván ezt egy hatóságnak kell kimondania) és a mindennapi életben találkozhatunk vele.

Kilépés hűségprogramból

2023. október 04.

Mint széles körben ismert, az amerikai versenyhatóság, amely a Gazdasági Versenyhivatalhoz hasonlóan a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok jogát is kikényszeríti, nemrégiben beperelte az Amazont, mert nehéz (volt?) kilépni állításuk szerint az Amazon Prime programból. (Lásd pl. itt.: FTC Takes Action Against Amazon for Enrolling Consumers in Amazon Prime Without Consent and Sabotaging Their Attempts to Cancel)

Mit szóljunk akkor ahhoz a programhoz, amely esetén csak szüneteltetési vagy más programra váltási lehetőséget ajánlanak fel nagyban? (Mini feliratokkal persze ott van a lemondási lehetőség, melyet szakértő szemeknek is legalább percekig kellett keresnie, ill. ahol még továbbra is inkább csak a megtartásra igyekeznek nagy gombokkal rábírni.)

Érintett sötét mintázat

Lemondás ellehetetlenítése - 'Roach Motel' azaz csótány hatás

A lemondás ellehetetlenítése vagy jelentős megnehezítse (más néven "Roach Motel" vagy csótány hatás) egy olyan sötét megoldás, ahol könnyű feliratkozni egy szolgáltatásra vagy előfizetésre, de nagyon nehéz lemondani azt. Ez jellemzően a lemondási lehetőség elrejtésével jár, a felhasználóknak az ügyfélszolgálatot kell felhívniuk a lemondáshoz, és a lemondási folyamatot túlságosan bonyolulttá és időigényessé teszik. Ez arra késztetheti a felhasználókat, hogy feladják a lemondási kísérletet, és hosszabb ideig fizessenek tovább a szolgáltatásért.